تطورات معنای عقل
“..رای عقل، معانی و #اصطلاحات مختلفی وجود دارد که هر یک از آنها ناظر بر یکی از ابعاد، مراتب و لایه های عقل است و از جمله آنها عبارتند از:
۱- عقل ابزاری: جهتگیری #اصلی عقلانیت ابزاری تسلط آدمی بر طبیعت است. فرانسیس بیکن با رویکرد به این معنا در کتاب «نو ارغنون» گفت که دانایی، #توانایی است. ماکس وبر رفتارهای انسان غربی را که متأثر از غلبه عقلانیت ابزاری است،کنشهای عقلانی معطوف به هدف میداند، یعنی رفتارهایی که متوجه هدفهای دنیوی قابل دسترسی است…
۲- عقل متافیزیکی: به شناسایی احکام اصل هستی میپردازد. احکام متافیزیکی با آنکه مقید به عالم طبیعت نیستند، اغلب بر اشیای طبیعی نیز صادقند.
۳-عقل عملی: این عقل در قبال عقل نظری است و موضوعات آن غیر از موضوعات عقل نظری است. عقل #عملی درباره #هستی هایی بحث میکند که بر اساس اراده انسانی تکوین مییابد.
.۴- عقل نظری: عقل نظری درباره هستیهایی سخن میگوید که #خارج از حوزه اراده انسان تحقق دارند. این معنای از عقل، اعم از عقل متافیزیکی و عقل متافیزیکی، بخشی از عقل نظری است…
۵- عقل مفهومی: عقل #مفهومی ، معنایی اعم از آگاهی و #دانش عقل #نظری و عملی دارد. خصوصیت اصلی عقل مفهومی، این است که با وساطت مفاهیم ذهنی به شناخت موضوعات محل #بحث خود میپردازد..
.۶- عقل شهودی: این عقل بدون وساطت مفاهیم ذهنی به شهود حقایق کلی و فراگیر نایل میشود. عقل شهودی به یک اعتبار در قبال عقل #مفهومی و به اعتبار دیگر در قبال شهودهای حسی، دون عقلی و یا #شهود های #عرفانی ، فراعقلی است…”
جهت تفصیل #مباحث منابع ذیل معرفی می گردد:
مقاله ” از عقل قدسی تا عقل ابزاری” نوشته حمید پارسانیا
مقاله ” نقدِ نقد – در پرتو ایضاح مفهومی نظریۀ علم دینی آیت الله جوادی آملی ” نوشته حمید پارسانیا
کتاب “روش شناسی انتقادی حکمت صدرایی” نوشته حمید پارسانیا
کتاب “علم و فلسفه” نوشته حمید پارسانیا
کتاب “ما و علوم انسانی ۴” مجموعه #نشست های دومین دوره مقدماتی طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی
#علم #عقل #اسلام #مدرن #تطورات_علم #تطورات_عقل #عقل_ابزاری #عقل_عملی #عقل_شهودی #عقل_مفهومی #عقل_نظری #عقل_متافیزیکی #پارسانیا #حمید_پارسانیا #دانشگاه_تهران